Fribaliigan säännöt

Fribaliiga on Suomen suurin frisbeegolfliiga työyhteisöille.

Vuonna 2025 Fribaliigaa pelataan Uudellamaalla sekä mahdollisesti myöhemmin vahvistettavilla muilla alueilla.

Fribaliiga koostuu yhteensä seitsemästä osakilpailusta, jotka pelataan touko- ja syyskuun välisenä aikana. Yhdelle kaudella otetaan mukaan maksimissaan 18 joukkuetta. Fribaliigan osakilpailuissa voidaan pelata yksilö-, pari- tai joukkuefrisbeegolfin eri pelimuodoilla. Yhteen osakilpailuun voi osallistua maksimissaan neljä pelaajaa per joukkue.

Fribaliigan järjestäjänä toimii Natural Born Disc Golfer™ (NBDG).

Vuonna 2025 käytämme Fribaliigan operointiin hyvin todennäköisesti UDisc-palvelua. Muutos Metrixistä UDisciin vahvistetaan kevään aikana. UDiscin käyttäminen on Metrixin tapaan Fribaliigan osallistujalle ilmaista.

Yleiset säännöt

Fribaliigan osakilpailuissa noudatetaan frisbeegolfin virallisia sääntöjä soveltuvilta osin. Yleisimpiä poimintoja säännöistä löydät tämän sivun alareunasta. Ulkoa sääntöjä ei tarvitse osata, mutta jo kertalukeminenkin voi tuoda asioita mieleen pelitilanteessa.

Fribaliigaan voivat ilmoittautua vain erilaiset työyhteisöt työntekijöineen. Osallistumiseen ei vaadita frisbeegolfin kilpailulisenssiä tai frisbeegolfseuran jäsenyyttä. Työyhteisön joukkueeseen voi kuulua rajaton määrä pelaajia, mutta pelaavassa kokoonpanossa voi olla maksimissaan neljä pelaajaa per osakilpailu. Osakilpailujen kokoonpanot ilmoitetaan kisakohtaisesti.

Vuonna 2025 Fribaliigaa pelataan yhdellä tasolla. Joukkueiden paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Joukkueen paikka kaudella vahvistetaan, kun osallistumismaksu on suoritettu Get More Group Oy:n (NBDG:n) laskua vastaan. Tarkemmat toimintaohjeet lähetetään joukkueen yhteyshenkilölle alla olevan ilmoittautumislomakkeen täyttämisen jälkeen 1–3 arkipäivän kuluessa. Mahdolliset peruutuspaikat täytetään jonosta ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautuneet ja paikkansa vahvistaneet joukkueet päivitetään tähän alle.

Fribaliiga Uusimaa 2025, joukkueet

Hki/Kulttuuri- ja vapaa-aika toimiala, Hehkuva-henkilöstökerho

Meira Nova Oy

LTP Logistics Oy

Inex

HiQ Oy

Päivitetty 20.3. klo 8:42

Alustava aikataulu

Fribaliigan osakilpailut pelataan arki-iltaisin klo 18:00 alkaen, ellei toisin ilmoiteta. Yhden osakilpailun kesto on noin 2–3 tuntia.

Seitsemästä osakilpailusta neljä pelataan ennen juhannusta ja kolme “kesälomasesongin” päättymisen jälkeen elokuussa.

Vuoden 2025 osakilpailujen paikat ja ajankohdat päivitetään tälle sivulle kevään aikana.

Järjestäjä pidättää oikeudet aikataulu- ja ratamuutoksiin.

Fribaliiga Uusimaa 2025, alustava aikataulu

Torstai, 22.5.

Tiistai, 27.5.

Torstai, 5.6.

Tiistai, 10.6.

Kesätauko

Torstai, 14.8.

Tiistai, 20.8.

Tiistai, 26.8. (tuplapisteet)

Päivitetty 20.3. klo 8:42

Pisteet

Osakilpailuissa pisteitä jaetaan sijoitusten mukaan kymmenelle (10) parhaalle alla olevan taulukon mukaisesti. Samaa pistetaulukkoa käytetään sekä yksilö-, pari-, että joukkuekisoissa. Finaaliosakilpailussa jaetaan tuplapisteet.

Osakilpailuissa pisteet jaetaan aina raakatuloksien mukaan, minkä lisäksi erilaisista oheiskisoista voi olla jaossa lisäpisteitä. Jaossa olevista lisäpisteistä kerrotaan osakilpailukohtaisesti.

Mahdollisia tasasijoja ei ratkaista osakilpailuissa. Tasasijoituksissa kaikki samalle sijalle sijoittuneet pelaajat, parit- tai joukkueet saavat sijoituksensa mukaisen pistemäärän.

Järjestäjä koostaa jokaisen osakilpailun jälkeen joukkueiden pisteet erilliseen tulostaulukkoon. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa osakilpailun.

Jos kauden yhteispisteissä on tasatilanne, sijoitukset ratkaistaan joukkueiden osakilpailuvoittojen perusteella. Mikäli myös osakilpailuvoitot ovat tasan, verrataan seuraavaksi joukkueiden kakkossijojen määrää. Mikäli myös kakkossijat ovat tasan, verrataan kolmossijoja jne.

Sijoitus Pisteet
1. 25
2. 18
3. 15
4. 12
5. 10
6. 8
7. 6
8. 4
9. 2
10. 1

Palkinnot

Kauden päätteeksi kolme parasta joukkuetta palkitaan uniikeilla Fribaliiga-mitaleilla. Mitaleita jaetaan maksimissaan kahdeksan per joukkue.

Mikäli kaudelle on osallistunut yli kymmenen (11 tai enemmän) joukkuetta, palkitaan voittaja 500 euron, kakkonen 300 euron ja kolmonen 200 euron välinelahjakorteilla Powergripille.

Mikäli kaudelle on osallistunut alle yksitoista (10 tai vähemmän) joukkuetta, palkitaan voittaja 300 euron ja kakkonen 200 euron välinelahjakorteilla Powergripille.

Jokaiselle osallistujalle jaetaan myös Fribaliigan virallinen bagtag (maksimissaan kahdeksan per joukkue), joka jää pelaajalle muistoksi osallistumisesta ja jonka ympärille voi kehitellä omia haasteita.

Jokaisen osakilpailun yhteydessä voidaan lisäksi järjestää oheiskilpailuja tai arvontaa tuotepalkinnoin.

Yleisimpiä poimintoja säännöistä

Heittäminen aloitetaan aina tiipaikalta tuloskortin mukaisessa järjestyksessä.

Kun avausheitot on heitetty, heittovuorossa on sen jälkeen aina se pelaaja, joka on kauimpana korista.

Mikäli haluat jatkaa heittämistä samalla kiekolla, heittopaikka tulee merkitä minikiekolla eli markkerilla.

Kaikissa jatkoheitoissa vähintään yhden tukipisteen tulee olla joko heitetyn kiekon tai markkerin takana. Yksikään tukipiste ei saa ulottua heittopaikan etupuolella ennen kuin kiekko on irronnut pelaajan kädestä.

Heittämistä jatketaan, kunnes kiekko lepää maalikorissa alaraudan tai ketjujen kannattelemana.

Alle kymmenen metrin etäisyydeltä korista suoritettua heittoa kutsutaan putiksi eikä sitä saa astua yli. Pelaaja ei siis saa hypätä tai kaatua alle kymmenen metrin putin perään, vaan pelaajan tulee säilyttää tasapainonsa.

Radalla olevia puita, pensaita ja muita luonnollisia esteitä ei saa siirtää, poistaa tai vahingoittaa.

Radalla voi olla sinne tarkoituksella suunniteltuja Out of Bounds -alueita tai mandoja, jotka vaikeuttavat pelaamista. OB-alueista, mandoista ja muista mahdollisista erikoissäännöistä kerrotaan aina tarkemmin kilpailun ratatiedoissa sekä ennen kilpailua järjestettävässä pelaajakokouksessa.

Out of Bounds -alue tarkoittaa pelialueen ulkopuolista aluetta, jolta ei saa pelata. OB-alue on merkattu yleensä valkoisin tikuin. Kiekon päätyessä OB-alueelle pelaajan tulokseen lisätään yksi rangaistusheitto ja peliä jatketaan siitä kohdasta, josta kiekko meni OB-alueen puolelle.

Mando osoittaa määrätyn reitin tiipaikalta korille. Mando on merkattu yleensä nuolella, joka kertoo kiertosuunnan. Kiekon kiertäessä mandon väärältä puolelta tulokseen lisätään yksi rangaistusheitto ja peliä jatketaan väylään merkatulta heittopaikalta eli dropzonelta.

KIINNOSTUITKO?

Ilmoita työyhteisösi joukkue mukaan Uudenmaan alueella pelattavaan Fribaliigaan vuonna 2025.

Kerro meille, että työyhteisösi joukkue on kiinnostunut osallistumaan Fribaliigaan vuonna 2025 jollakin muulla alueella kuin Uudellamaalla.